Квіти

Екзотичний фрукт опунції. Корисні властивості

Кактус – їсти чи не їсти? Звичайно, треба пробувати. Ось і ми ризикнули спробувати в цей раз плід кактуса Опунції. Їстівний плід опунції -це шишечки на м’ясистих стеблах. Цікавий факт: плід опунції – це фрукт, а стебла-овочі, які теж вживають в їжу.

Сам кактус опунція досягає висоти 1,5-2 м. Гілки або стебла – це великі, щільні, соковиті, трохи витягнуті коржі. А на цих “коржиках” ростуть і дозрівають плоди.

Зрілий плід червоного кольору і легко відділяється від кактуса.

Якщо Вам здалося, що плід не колючий, то це не так. Плід весь усіяний маленькими м’якими голками, жовтуватого кольору. Вони страшенно боляче впиваються в пальці і якщо ви вирішите нарвати собі цього дивовижного і “моторошно” корисного фрукта, то подумайте, як убезпечити свої руки. Мені після цього експерименту довелося весь день виколупувати колючки з пальців. А знаючі люди використовують для цього великі щипці.

Навіщо ж їдять плоди опунції? Плоди, як і самі листя володіють великою кількістю корисних речовин, і їх використовують у лікувальних цілях. У народній медицині з них готують різні відвари, настоянки.

Але мене зацікавило одне дуже корисне для жінок властивість -ефективний засіб для позбавлення від зайвої ваги.

Основною властивістю цієї рослини в боротьбі із зайвими кілограмами є те, що опунція знижує всмоктування жирів з їжі і сприяє швидкому виведенню надлишків жиру з калом. Волокна опунції дозволяють відчувати ситість і задоволення від прийому їжі тривалий час, в той час, як загальна калорійність раціону знижується. Екстракт опунції покращує метаболізм і підвищує обмінні процеси в організмі. Волокна опунції володіють м’яким діуретичним ефектом – прискорюють виведення зайвої рідини з організму, позбавляючи людей від набряків. Ефект настільки делікатний і поступовий, що корекція водного балансу відбувається без втрат мінералів і вітамінів.

ЦІКАВИЙ ФАКТ! Плоди опунції застосовуються для лікування похмілля. Так само опунція використовується при захворюваннях шлунково-кишкового тракту і аденомі передміхурової залози.

На смак опунція нагадала мені Папайю. М’якоть ніжна, соковита, солодкувата. Всередині дрібні кісточки, їх я прибрала і ложкою з’їла м’якоть. Чесно зізнаюся, зайвий раз возиться з шкіркою мені не хотілося, хоча кажуть, що її можна їсти зі шкіркою передчасно позбавляючись від голок.

А ще з плодів опунції готують джеми, варення, мармелад. Останнім часом плоди опунції можна зустріти і на прилавках магазинах.

Related posts

Leave a Comment