Коли хочеться чогось екзотичного, варю цитрусове кабачкове варення
Привіт, друзі! Ось захотілося мені чогось такого, смачненького і до екзотичного чаю. Зварила баночку кабачкового варення з лимоном і апельсином. Звичайно, такими заготовками я займаюся влітку і восени. Але, коли дуже хочеться, то варю і взимку. Кабачки у продажу цілорічно, лимони і апельсини тим більше. Ось і зварила.
Мені дуже подобається смак цього десерту. Він дуже незвичайний і екзотичний. Одночасно кисло-солодкий і терпкий, пряний, з приємними цитрусовими нотками. Зачаровує настільки, що хочеться їсти ложечку за ложечкою, щоб відчути це дивне післясмак. Здогадатися, що приготовлено частування з кабачків взагалі неможливо.
В рецепті використовуються імбир і кориця. Саме вони в поєднанні з цитрусовими і створюють цей дивовижний букет. Любителям цих спецій таке частування точно буде в радість.
Для приготування варення потрібно:
- Кабачки – 1 кг
- Цукор – 1 кг
- Апельсин великий – 1 шт.
- Лимон великий – 1 шт.
- Відвар лимонних і апельсинових скоринок – 100 мл
- Мелений сушений імбир – 1 ч. л
- Куркума (за бажанням) – 1 ч. л
- Кориця – 1/2 ч. л
Необхідні продукти для варення.
Кабачки очищаю від шкірки і мою. Потім натираю на крупній тертці крупною соломкою. Складаю подрібнений овоч в каструлю.
Для варення можна використовувати кабачки різних видів і сортів, а також різної зрілості. Тільки у стиглих плодів потрібно видаляти внутрішню частину з насінням.
У натерту масу висипаю половину цукрового піску. Все перемішую. Залишаю на 20-30 хвилин. За цей час овоч пустить сік.
Натерті на крупній тертці кабачки засинаю половиною цукру.
Лимон і апельсин мою і обдаю окропом. Потім натираю на дрібній тертці їх цедру. Складаю в невеликий сотейник.
Змішую цедру обох цитрусових. Вливаю 100 мл води. Ставлю на плиту і проварюю на середньому вогні для отримання відвару. Кип’ятити довго не потрібно.
Готую відвар з цедри апельсина та лимона.
Кабачки вже виділили велику кількість соку. Ставлю каструлю на плиту. На середньому вогні проварюю їх майже до готовності. Це приблизно 20-30 хвилин.
Коли кабачки дадуть сік, ставлю на плиту і варю 20-30 мінт.
З апельсина знімаю шкірку. Витягаю з нього кісточки. Можна зняти і щільні перегородки з часточок. Апельсин крупно ріжу на шматочки. Складаю частини апельсина в склянку. І за допомогою блендера перетворюю його в кашоподібну масу.
Подрібнюю блендером апельсин.
З лимона вичавлюю сік в окрему ємність. М’якоть я не використовую. Якщо Вам здасться малим вийшло кількість соку, то можна взяти ще половинку або цілий лимон.
Вичавлюю сік з лимона.
До цього часу кабачки майже зварилися. Всипаю в каструлю залишився цукровий пісок. Все перемішую.
Додаю в кабачки залишився цукровий пісок.
Сюди ж викладаю пюреподібних апельсинову масу, вливаю лимонний сік і цитрусовий відвар. Відвар потрібно процідити через ситечко. Хоча можна цього і не робити. Все перемішую і продовжую варити до готовності.
У варення додаю пюре з цитрусових.
Перевіряю готовність краплею. Вона не розтікається. Не знімаючи з вогню, додаємо в масу мелений сухий імбир і мелену корицю. Змішую спеції з усією масою. Варю на повільному вогні ще 10 хвилин. І знімаю з плити.
Перш ніж додавати спеції в загальну масу, відкладіть трохи варення в невелику ємність. Додайте спочатку щіпку кориці і спробуйте на смак, потім щіпку імбиру. І теж спробуйте. Так Ви визначитеся зі смаком майбутнього джему і вирішите, додавати ту чи іншу спецію, або обидві.
Кладу в майже готове варення спеції.
Крім імбиру і кориці можна додати куркуму. У пряному букеті її смак не буде відчуватися, а колір варення стане більш яскравим.
От і все. Наше частування готово. По консистенції воно більше схоже на джем. Наповнюю їм сухі стерильні банки.
Розкладаю варення по банках.
Закриваю банки стерильними кришками і закручую їх. Перевертаю ємності дном вгору і вкриваю махровим рушником. Залишаю під ковдрою до повного охолодження.
Варення готове. Можна ласувати.
Я готувала невелику порцію десерту, щоб поласувати. За чаєм варення швидко закінчилося. Уплели за милу душу! Потішила свою душу, ну й чудово!
А вареннячко вийшло незвичайне! Дуже апетитне, ароматне і терпке. Пряний запах і смак доповнено дивовижною цитрусовою ноткою. Імбир і кориця створюють чудове поєднання. Частування з таким смаком скоріше є чимось таємничим, загадковим, екзотичним. Воно вразить Ваших рідних і гостей.
А ви варите варення з кабачків? Які фрукти додаєте? Напишіть в коментарях.
Друзі, підписуйтесь на канал, ставте лайки, діліться рецептом у соцмережах.
До зустрічі!
З вами Марина і канал Кулінарні рецепти.