Кулінарія

Лагман – одне з найулюбленіших страв узбецької кухні

Як ви вже зрозуміли з назви, сьогодні я хотів би поділитися з вами своїм “авторським” рецептом знаменитого узбецького лагмана.

Правда, справедливості заради зазначу, що опублікований нижче рецепт не зовсім повноцінний, я як завжди адаптував його під себе заради економії і простоту виконання. Наприклад, баранину або яловичину, які традиційно використовують для приготування цієї страви я зазвичай заміняю м’ясом птиці. Але все одно, навіть у урізаною бюджетної версії лагман виходить дуже смачним. Всі хто хоч раз пробував його в моєму виконанні не дадуть збрехати.

Отже, поїхали

Для початку список необхідних інгредієнтів на 4 порції:

філе стегна курки 500 гр
локшина 500 гр
помідори 2 – 3 шт
перець солодкий 1 шт
морква 1 – 2 шт
цибуля 1 шт
часник 3 – 4 зубчики
чорний перець мелений 0,5 ч. ложки
коріандр 1/4 ч. ложки
зіра 1/4 ч. ложки
сіль
рослинна олія
зелень

Першим ділом, потрібно нарізати філе на невеликі шматочки. Я зазвичай використовую нерозроблені стегенця, тому спочатку знімаю з них шкіру і вирізаю кістки.

Далі, підготовлене м’ясо птиці обсмажую на олії. Для цього краще використовувати казан або каструлю з товстим дном, але у мене немає, ні того, ні іншого, тому мене виручає звичайна сковорода.

М’ясо під час смаження солю, приправляю стовченими в ступці перцем, зірою і коріандром.(вважаю що зіра і коріандр в лагмане строго обов’язкові, без них втрачається вся родзинка страви)

Як тільки м’ясо покриється скоринкою, в сковороду додаю мелконарезанного цибулю і подрібнений часник.

М’ясо з цибулею і часником обсмажую 4 – 5 хвилин.

Потім додаю нарізану соломкою моркву. Обсмажую поки вона не стане м’якою. На це теж йде приблизно 5 хвилин.

Далі, все це звалюється в будь-яку підходящу каструлю.

На вивільненому сковороді, на залишках олії, обсмажую нарізану великими кубиками солодкий перець. Без особливого фанатизму, хвилини 3 – 4.

Потім додаю очищені від шкірки нарізані помідори. (Від смакових якостей помідорів залежить весь успіх готового страви. На них краще не економити. Не в сезон краще всього підійдуть помідори черрі, або хоча б сливовидні)

Тушу поки помідори не розваряться майже в кашу

Готові перець з помідорами відправляю в каструлю до м’яса і все це справа заливаю літром води.

Доводжу до кипіння і варю хвилин 10 на слабкому вогні. В кінці вариво перевіряю на смак, при необхідності досаливаю і приправляю.

Основа лагмана готова, справа залишилася за локшиною. Готувати її самостійно я не хочу, та й навряд чи у мене вийде щось путнє, тому я використовую готову з “Пятерочки”.
Клопоту з нею ніяких, потрібно тільки відварити відповідно до інструкції на упаковці.

Ціна локшини – за упаковку в 500 гр

Лагман слід подавати в глибоких піалах. Спочатку у них викладається готова локшина, яка поливається гарячим насиченим соусом з м’ясом. Зверху непогано виглядає якась зелень.

Related posts

Leave a Comment