Як я готую варення з айви
У рейтингу найбільш чудових варений на першому місці в нашій родині айвове. По аромату і смаку з ним не зрівняється ні полуничне, ні инжировое, які йдуть у нас на другому і третьому місці відповідно. А вже якщо порівнювати зі звичними для більшості вишневим і яблучним, то вони програють айвовому за всіма статтями.
Хоча, про смаки не сперечаються. Я і не буду сперечатися, а просто поділюся рецептом.
Айви у нас в цьому році вродило багато. Зібрали три відра з двох невеликих 4-річних дерев. Плоди крупні, яскраві, дивитися як вони зріють і збирати урожай – одне задоволення.
Кожен плід вагою близько 500 г і розміром з кулак Мигова.
На кожен кілограм айви я беру кілограм цукру. Вариться варення в два прийоми.
Перше, що потрібно зробити, це ретельно помити плоди. На
Після миття порізати айву невеликими шматочками і відправити в посуд, де буде варитися варення. Треба сказати, що м’якоть айви дуже тверда, ріжеться насилу і смак у неї кислий, терпкий. І аромат у сирих плодів ні в яке порівняння не йде з божественним ароматом готового варення.
Всі етапи підготовки плодів на цьому
Порізану айву засипаємо цукром. Я роблю це шарами: шар айви, шар цукру, знову шар айви, шар цукру і т. д.. Струшую каструлю і залишаю на добу, щоб айва дала сік.
Айва, пересипана цукром.
На ранок шматочки айва плавають в сиропі з розталого за ніч цукру і соку плодів. Виглядає це так:
Айва перед початком варіння.
Можна приступати безпосередньо до варінні варення.
На повільному вогні доводжу до кипіння і варю 5-10 хвилин. Залишаю на плиті до повного охолодження. Потім кип’ячу ще раз і проварюю 15 хвилин. У процесі варіння варення набуває яскравий рожевий колір, а аромат стоїть такий, що відчувається за три вулиці.
Тепер можна розливати варення по банках.
Спочатку варення буде рідким, але через пару днів вона загусне і стане по консистенції як желе. Чим довше воно знаходиться в банку, тим інтенсивніше смак, колір і аромат. Варення, відкрите до Нового Року – це щось фантастичне.
Але і свіжозварене варення – теж непогано.
Мігів дегустує айвове варення цього року. Каже, що задоволений результатом.